Uitleg video's en plaatjes
Trap van de medezeggenschap
Hieronder staat de trap van medezeggenschap. Deze maakt duidelijk op welke manier cliënten medezeggenschap hebben.
Uitleg over de trap van medezeggenschap
Je kunt op verschillende manieren meedoen en je mening laten horen. Hieronder leggen we de trap van medezeggenschap uit. Dit zijn stappen van hoe je kunt meedenken en meebeslissen.
- Meeweten:
Jij hebt het recht om informatie te krijgen. Je bent dan op de hoogte van wat er gebeurt en waarom. - Meedenken:
Als je weet wat er gebeurt en waarom, kun je meedenken. Je mag jouw ideeën delen. Lunet wil graat weten wat jij ervan vindt. - Meepraten:
Je praat mee over beslissingen die belangrijk zijn voor de zorg. Je kunt je mening geven in gesprekken in een groepsoverleg of in een raad. - Adviseren:
Pas als de leden van een raad/groepsoverleg weten waar het over gaat, er over nagedacht hebben en er samen over gepraat hebben, kunnen ze zeggen ze er samen van vinden. Ze kunnen dan een advies geven. - Meebeslissen:
De bestuurder / directeur / teamleider gebruikt het advies bij het nemen van een besluit. Jullie stem telt mee in de keuzes die worden gemaakt. - Tegenspreken:
Als jullie het met het besluit niet eens zijn, mogen jullie dat zeggen. Jullie kunnen bezwaar maken en aangeven wat je anders wilt. Jullie gaan opnieuw in gesprek.
Waarom zijn deze stappen belangrijk?
Met deze stappen kun jij invloed uitoefenen op de zorg die jij krijgt. Jouw stem wordt gehoord, en samen zorgen we ervoor dat de zorg zo goed mogelijk bij jou past.
Handige uitleg video's